La valorització dels territoris vitícoles és de gran importància. La unió dels territoris vitícoles del nostre arc mediterràni amplia la diversitat i riquesa de vins dels quals poder gaudir.
El riurau és una construcció rural característica de la comarca alacantina de la Marina Alta. La seva funció estava relacionada amb la producció de pansa en aquesta comarca, principalment per protegir-la de les inclemències del temps.
És el vi resultant de la fermentació de raïms de la varietat monastrell, de ceps sobremadurats, en parcel·les registrades a la zona de producció DOP Alacant, elaborat i criat durant un mínim de 10 anys en cellers certificades pel Consell Regulador de la DOP Alacant.
Es caracteritza per una alta graduació d'uns 18º, encara que, a diferència dels vins fortificats, tota procedeix del sucre existent en el raïm. Aquest vi va tenir una gran fama des del segle XV, tot i que, per diverses circumstàncies, a principi de segle va estar a punt de desaparèixer. Actualment, s'està recuperant gran part del seu prestigi.
Hi ha poques regions com les del Priorat, on les vinyes creixen sobre sòls pobres i rocosos, escamosos com la pasta de full. No hi ha cap dubte sobre l'origen històric del nom Priorat, ja que la regió comprenia els dominis del prior de la cartoixa de Scala Dei. Priorat reflecteix tècniques específiques d’ús del sòl que garanteixen i mantenen la diversitat biològica. La majoria de les terres de la regió estan formades per pissarra, i es van triar criteris històrics i geològics per designar l’origen de la regió vitícola i vitivinícola del Priorat. Les terrasses conreades en altes muntanyes, jardins, llocs sagrats testimonien el geni creatiu, el desenvolupament social i la vitalitat imaginativa i espiritual de la humanitat. Per revelar i mantenir la gran diversitat de les interaccions entre els éssers humans i el seu entorn, per protegir les cultures tradicionals vives i preservar les traces de les que han desaparegut, s’ha proposat que aquests llocs, anomenats paisatges culturals, siguin inscrits a la llista del patrimoni mundial per la UNESCO.
Des del punt de vista geològic, al Priorat el sòl que més destaca és el de Llicorella. Aquest sòl absorbeix i emmagatzema la humitat donant un sòl òptim a la vinya. A més, la pissarra manté la calor irradiada pel terra i, alhora, reflecteix la llum. Totes aquestes característiques fan que el vi obtingut tingui un caràcter molt personal i típic de la zona.